方樂知 Roger

所屬堂會:馬鞍山堂

問題一:你小時候的夢想是什麼?現在達到嗎?
答:細個諗過做醫生,但係當然依家唔係啦,有第二D野仲令我開心。所以係無達到既。

 

問題二:你中學/大學時參加了那些學生團體?
答:中學玩過中文學會、英文學會、音樂學會、西樂團、合唱團、校刊編輯,寫住咁多先。大學就玩過合唱團同搞過O camp啦。

問題三:最喜歡那一段經文或詩歌?為什麼?
答:詩歌好多,經文就彼得前書2:9啦 — 「不過,你們是被揀選的一族,是君尊的祭司,是神聖的國度,是屬上帝的子民,要使你們宣揚那召你們出黑暗入奇妙光明者的美德。」
點解?因為佢清楚講明我地既身分係乜野,我地既然蒙揀選,就要宣揚上帝既美德,因為佢領人出黑暗入光明。

 

問題四:若有時間的話,你最想學什麼新的技能?
答:有時間我想學整甜品,哈哈。

 

問題五:你通常和你最好的朋友聊什麼話題?
答:講音樂。其實乜都會講,時事都多既。

 

問題六:請列出自己的三項優點。
答:反應快,樣樣都知少少,OK大膽。

 

問題七:請推薦一本令你印象深刻的書。
答:《在天堂遇見的五個人》。講到尾,成本書就係問我地個心最終歸向何處。

 

問題八:你最想改變自己那一方面?
答:有時太正經,要輕鬆啲。

 

問題九:你認為自己最像那一款樂器?為什麼?
答:鋼琴。因為獨奏伴奏乜都得,而且同其他野夾既機會好高 —- 正正玩音樂就係要同唔同人合作。

 

問題十:若將你的人生拍成一部電影,電影的名字會是⋯
答:《樂興之時》。呢個係作曲家舒伯特 Moment Musicaux 的中譯名,每首野都係一兩分鐘的鋼琴小品,算係佢有mood就寫左D野出黎,得意,唔難演繹,但係內裡情緒又可以變化無窮。我追求既人生都係咁樣啦。